vrijdag 16 augustus 2013

"Philosophy has a sexual harassment problem." Saul over de gender gap, seksisme en seksueel geweld binnen de wijsbegeerte.

Op de website Salon.com verscheen gisteren een opvallend (en ondertussen al fel bediscussieerd) artikel aan de hand van de feministische filosofe Jennifer M. Saul waarin ze de globale gender gap in filosofiedepartementen aanhaalt, en zich afzet tegen de machocultuur en de verschillende vormen van flagrant seksisme en seksueel geweld die in sommige van deze departementen plaatsvinden.
 
Afbeeling overgenomen van http://continuum.utah.edu/2007spring/feature3.html
 
 
Saul - die al een aantal jaren de ervaringen van vrouwen binnen deze academische discipline verzamelt op de blog "What is it like to be a woman in philosophy?" - maakt in dit opiniestuk een interessante analyse door deze wantoestanden onder meer te linken aan het fenomeen van implicit bias. Deze 'onbewuste associaties' die mensen in zich dragen omdat ze 'grotendeels in culturen leven die gestructureerd zijn door sociale categorieën zoals ras of gender', zoals Saul dit fenomeen in haar opiniestuk definieert, leiden er onder meer toe dat vrouwen en minderheden in de academische wereld met veel meer vooroordelen worden geconfronteerd dan blanke mannen uit de middenklasse, en zo moeilijker de academische top bereiken.

De academische wereld lijkt tot nu toe dus helaas niet zoveel te verschillen van de maatschappelijke realiteit, en vooral binnen de discipline van wijsbegeerte is er volgens Saul, zoals ze zelf ook stelt in haar artikel, nog heel wat werk aan de winkel.
 
Voor zij die het artikel zelf willen doornemen, hieronder een link naar Sauls opiniestuk: http://www.salon.com/2013/08/15/philosophy_has_a_sexual_harassment_problem/.

Sinds kort staat het fenomeen van implicit bias (dat eigenlijk al lang een centrale onderzoeksfocus was binnen genderstudies) trouwens op de onderzoeksagenda van psychologen als filosofen - op deze site vind je bijvoorbeeld het Implicit Bias & Philosophy International Research Project, waar onderzoek gedaan wordt naar de effecten van implicit bias met betrekking tot alle sociale categorieën.